Vasektomi återföring: operation för att ångra en vasektomi

Definition

Vasektomi återföring operation för att ångra en vasektomi. Det kopplar rören som transporterar spermierna från testiklarna i sperman. Efter en lyckad vasektomi återföring, spermier är återigen närvarande i sperma och du kanske kan få din partner gravid.

Rapporterade pregnancyhastigheter efter vasektomi återföring från 40 till 90 procent. Många faktorer påverkar om en vändning är framgångsrik, inklusive typ av vasektomi du hade, och upplevelsen av läkare gör återföring kirurgi.

Se även

Varför det är gjort

Män väljer att ha en vasektomi omsvängning för ett antal orsaker, inklusive förlust av ett barn, omgifte eller förbättrad ekonomi gör det möjligt att uppfostra ett barn. Ett litet antal män har en vasektomi omsvängning för att behandla smärta i testiklarna som kan kopplas till vasektomi.

Se även

Risker

Nästan alla vasektomier kan vändas. Dock garanterar inte framgång i att utforma ett barn. Vasektomi återföring kan prövas även om flera år har gått sedan den ursprungliga vasektomi - men ju längre det har varit, desto mindre sannolikt är det att den återföring kommer att fungera.

Vasektomi återföring leder sällan till allvarliga komplikationer. Risker inkluderar:

 • Blödning i pungen. Detta kan leda till en samling av blod (hematom) som orsakar smärtsam svullnad. Du kan minska risken för hematom genom att följa läkarens instruktioner att vila efter operationen. Fråga din läkare om du behöver för att undvika aspirin eller andra typer av blodförtunnande medicinering före och efter operation.
 • Infektion vid operation platsen. Detta är inte vanligt, men det är en risk vid all kirurgi.
 • Spermier granulom. Spermier läcker in i pungen kan föranleda ditt immunsystem att bilda en inflammerad massa som kallas en spermie granulom. Granulom kan uppstå efter operation och kan vara ett tecken på att en vasektomi omsvängning var inte lyckat.
 • Kronisk smärta. En minoritet av män har smärta i testikeln området (testikelcancer smärta) efter vasektomi omsvängning.

Se även

Hur du förbereder

När man överväger vasektomi återföring, här är några saker att tänka på:

 • Vasektomi återföring kan vara dyrt, och din sjukförsäkring kan inte täcka det. Ta reda på om kostnaderna i förväg.
 • Vasektomi återföringar är generellt mest framgångsrika när de är klara med en kirurg som använder en kirurgisk mikroskop (mikrokirurgisk teknik).
 • Förfarandet är mest framgångsrika när de utförs av en kirurg som har gjort det förfarande många gånger.

När du väljer en läkare, var inte rädd för att ställa frågor om hur många vasektomi återföringar läkaren har gjort, vilken typ av teknik som används och hur ofta de vasektomi återföringar har resulterat i graviditet. Även fråga om risker och potentiella komplikationer av förfarandet.

Före operation
Innan vasektomi återföring operation, kommer din läkare förmodligen vill:

 • Ta din historia och utföra en fysisk undersökning. Din läkare kommer att vilja se till att du inte har hälsoproblem som kan komplicera kirurgi.
 • Kontrollera för att se om du kan producera friska spermier. För de flesta män, har blivit en kvinna gravid innan är bevis nog. Om läkaren är osäker på om du producerar friska spermier, kan du behöva en testikel biopsi. I detta test används en nål för att ta bort vätska från testiklarna till kontrollen för spermier.
 • Kontrollera att din partner kan ha ett barn. Din läkare kommer att vilja se om din partner har några fertilitetsproblem, speciellt om hon aldrig har haft ett barn eller är äldre än 35 år. Detta kan kräva en gynekologisk undersökning och andra tester.

Se till att du vet vilka steg du behöver ta innan operationen. Din läkare kommer förmodligen att be dig att:

 • Sluta ta blodförtunnande mediciner. Två veckor innan din vasektomi återföring, kan din läkare be dig att inte ta smärtstillande såsom acetylsalicylsyra eller ibuprofen (Alvedon, Motrin IB, andra), eftersom de kan öka risken för blödning. Din läkare kan också ha du sluta ta andra läkemedel.
 • Ta en atletisk supporter att bära efter operationen. Detta kommer att stödja din pung och håller bandage på plats.
 • Ordna för någon att köra dig hem efter operationen. Kirurgi tar vanligtvis två till fyra timmar. Du kan behöva ytterligare tid för att återhämta sig från anestesi. Fråga din läkare när du kan räkna med att gå hem efter operationen.

Se även

Vad du kan förvänta dig

Läkare har vanligtvis vasektomi återföringar på en operation eller sjukhus. Förfarandet sker i allmänhet på ett polikliniskt - utan övernattning.

Din läkare kan använda narkosmedel för att göra dig medvetslös under operation. Eller din kirurg kan ge dig ett bedövningsmedel som håller dig från att känna smärta, men inte få dig att sova - som en epidural, spinal eller lokalbedövning.

Vasektomi återföring är svårare än vasektomi. Det kräver specifik kompetens och sakkunskap. Läkare kan utföra denna operation på ett av två sätt:

 • Vasovasostomy (VAS-o-Vay-ZOS-tuh-mig). Med detta förfarande, syr kirurgen ihop de avskurna ändarna av rören som transporterar spermier (VAS deferentia).
 • Vasoepididymostomy (VAS-o-ep-ih-Har-ih-MOS-tuh-me). Denna operation fäster sädesledaren direkt till den litet organ på baksidan av varje testikel som håller spermier (epididymis). En vasoepididymostomy är mer komplicerat än en vasovasostomy och väljs i allmänhet om en vasovasostomy inte kan göras eller inte är sannolikt att arbeta.

Du förmodligen inte kommer att veta i förväg vilken teknik behövs. I de flesta fall bestämmer kirurgen under operationen vilken teknik kommer att fungera bäst. Ibland kan en kombination av de två kirurgiska tekniker behövs - en vasovasostomy på ena sidan och en vasoepididymostomy på den andra.

Under förfarandet
Under operation, kommer din läkare att göra ett litet snitt (snitt) på undersidan av din pung. Detta kommer att utsätta testikeln och lossa den från omgivande vävnader. Härnäst kommer läkaren skära upp röret som transporterar spermier (sädesledaren) och undersöka vätskan inuti. När spermier är närvarande i vätskan, kan ändarna av sädesledaren anslutas till återupprätta passagen för spermier.

Om vätskan är tjock eller pirog, eller om den innehåller inga spermier eller delvis spermier, kan ärrvävnad blockerar spermier flödet. I detta fall kan din läkare välja att utföra en vasoepididymostomy.

Efter operation
Omedelbart efter operationen kommer läkaren täcka snitt med bandage. Du ska sätta på en atletisk supporter att hålla bandage på plats och att utöva påtryckningar för att minska svullnad och begränsar rörelsefriheten.

Du får ont i flera dagar. Om din läkare placerar bandage efter din operation, fråga när det är OK att ta bort dem. Eventuella stygn bör lösas upp i sju till tio dagar.

När du kommer hem, ta det lugnt. Periodvis använder en kylklamp på din pung kommer att minska svullnad. När bedövningen avtar, kan du ha lite smärta och kramper. För de flesta män, är smärtan inte allvarliga och blir bättre efter några dagar till en vecka.

Din läkare kan också ge dig följande instruktioner:

 • Ha en atletisk supporter i flera veckor vid alla tillfällen, utom vid duschning. Efter det måste du fortsätta att bära den under träning.
 • För de två första dagarna efter operationen, undvika allt som kan få operationen webbplatsen våt, såsom bad eller simning.
 • Avstå från sport och tunga lyft i två till tre veckor.
 • Om du har ett skrivbord jobb, kommer du förmodligen att kunna återgå i arbete några dagar efter operationen. Om du utför fysiskt arbete eller har ett jobb som kräver mycket promenader eller kör, tala med din läkare om när det är säkert att gå tillbaka till arbetet.
 • Inte har samlag eller ejakulerar tills din läkare säger att det är OK. De flesta män måste avstå från sex för två till fyra veckor efter operationen.

Frysning spermier
Om läkaren finner spermier under operationen, kan du välja att ha lite fryst i fall din vasektomi återföring inte fungerar (frysförvaring). Om du inte kan skaffa barn genom samlag, kan din djupfryst sperma injiceras direkt in i din partners ägg. Detta är en typ av in vitro fertilisering kallas intracytoplasmatisk spermieinjektion (ICSI).

Tala med din läkare om huruvida frysa spermier kan vara ett alternativ för dig. Fråga om de eventuella fördelarna och kostnaden för förfarandet. Det är inte alltid tillgängliga, och läkare har olika åsikter om dess effektivitet.

Se även

Resultat

Om sex veckor efter operation, kommer din läkare att undersöka din sperma i mikroskop för att se om operationen lyckades. Att samla ett spermaprov, kommer din läkare har du onanerar och ejakulerar i en behållare.

Din läkare kan vilja kontrollera din sperma var två till tre månader. Om du inte får din partner gravid, kontrollera din sperma för spermier är det enda sättet att kontrollera om din vasektomi återföring var en succé.

När en vasektomi återföring är framgångsrik, sperma visas oftast i sperma efter ett par månader, men det kan ibland ta ett år eller mer. Vasektomi återföring leder till graviditet i ungefär hälften av alla par inom två år.

Om vasektomi återföring inte fungerar
Vasektomi återföringar misslyckas ibland om det finns en spermie blockering som inte redovisats under operation, eller om en blockering utvecklar någon gång efter operationen. Vissa män har en andra-försök kirurgi vasektomi återföring om proceduren inte fungerar första gången.

Du kanske också kunna skaffa barn genom provrörsbefruktning med fryst sperma hämtas under din vasektomi omsvängning. Om du inte har spermier frysta eller din frysta spermier inte är livskraftiga, provrörsbefruktning kan fortfarande vara möjligt att använda spermier hämtas direkt från din testikeln med en nål.

Se även