Ventrikulär fibrillation

Definition

Kammarflimmer är ett hjärtrytmen problem som uppstår när hjärtat slår med snabba, oregelbundna elektriska impulser. Detta orsakar pumpning kamrarna i ditt hjärta (ventriklarna) darra onödan, istället för att pumpa blod. Under kammarflimmer, rasar ditt blodtryck, skära av blodtillförseln till dina vitala organ. Ventrikulär fibrillation ofta utlöses av en hjärtattack.

Kammarflimmer är en nödsituation som kräver omedelbar läkarvård. En person med kammarflimmer kommer att kollapsa inom några sekunder och snart kommer inte att andas eller har en puls. Akut behandling av kammarflimmer inkluderar hjärt-lungräddning (HLR) och stötar till hjärtat med en apparat som kallas defibrillator.

Behandlingar för dem som riskerar kammarflimmer inkluderar mediciner och implanterbara enheter som kan återställa en normal hjärtrytm.

Se även

Symptom

Medvetslöshet eller svimning är det vanligaste tecknet på kammarflimmer.

Tidiga ventrikelflimmer symtom
Det är möjligt att du kan ha andra symtom som börjar ungefär en timme innan ditt hjärta går till kammarflimmer och du svimmar. Dessa inkluderar:

 • Bröstsmärta
 • Snabba hjärtslag (takykardi)
 • Yrsel
 • Illamående
 • Andnöd

När ska en läkare
Om du eller någon annan som har tecken och symtom på kammarflimmer, söka akut medicinsk hjälp omedelbart. Följ de här stegen:

 • Ring 911 eller nödnumret i ditt område.
 • Börja hjärtlungräddning (HLR) för att upprätthålla blodflödet till organ tills en elektrisk stöt (defibrillering) kan ges. Tryck hårt och snabbt på personens bröstkorg - cirka 100 kompressioner per minut. Det är inte nödvändigt att kontrollera personens luftvägar eller leverera rädda andetag om du inte har fått utbildning i HLR. Om du är utbildad, kontrollera luftvägarna och sedan leverera rädda andetag efter varje 30 kompressioner.

Bärbara automatiska externa defibrillatorer (AED), vilket kan ge en elektrisk stöt som kan starta hjärtslag, finns i allt fler ställen, t.ex. i flygplan, polisbilar och köpcentra. De kan även köpas för ditt hem. Bärbara defibrillatorer kommer med inbyggda instruktioner för deras användning. De är programmerade att ge en chock när det är lämpligt.

Se även

Orsaker

För att förstå hur kammarflimmer händer, fundera på vad som ska hända under en normal hjärtrytm.

Vad är en normal hjärtrytm?
När ditt hjärta slår, måste de elektriska impulser som orsakar det att ingå avtal följa en exakt väg genom ditt hjärta. Varje avbrott i dessa impulser kan orsaka en oregelbunden hjärtrytm (arytmi).

Ditt hjärta är indelad i fyra avdelningar. Kamrarna på varje halva av ditt hjärta bildar två angränsande pumpar, med en övre kammare (atrium) och en undre kammare (ventrikel).

Under ett hjärtslag, den mindre, mindre muskulös förmaken kontrakt och fyll den avslappnade kamrarna med blod. Denna sammandragning startar efter sinusknutan - en liten grupp celler i höger förmak - skickar en elektrisk impuls orsakar din höger och vänster förmak till avtal.

Impulsen färdas sedan till mitten av ditt hjärta, till atrioventrikulärt nod, som ligger på vägen mellan din förmak och dina ventriklar. Härifrån, impuls lämnar atrioventrikulärt nod och färdas genom dina kamrarna, vilket får dem att dra ihop sig och pumpar blod i hela kroppen.

Vad orsakar kammarflimmer?
Det är inte alltid känt vad som orsakar kammarflimmer. Men den vanligaste orsaken är ett problem i de elektriska impulser som reser genom ditt hjärta efter en första hjärtinfarkt, eller problem till följd av ett ärr i ditt hjärta muskelvävnad från en tidigare hjärtinfarkt. Några fall av ventrikelflimmer börjar som en snabb hjärtrytm kallas ventrikeltakykardi (VT). Denna snabba, regelbundna hjärtslag orsakas av onormala elektriska impulser som börjar i kamrarna.

Mest VT förekommer hos personer med någon form av hjärt-relaterade problem, till exempel ärr eller skador i ventrikeln muskler från en hjärtattack. Ibland VT kan pågå i 30 sekunder eller mindre (nonsustained) och kan inte orsaka några symtom, även om det orsakar ineffektiva hjärtslag. Men, kan VT vara ett tecken på mer-allvarliga hjärtproblem. Om VT varar mer än 30 sekunder, kommer det att leda vanligtvis till hjärtklappning, yrsel eller svimning. Obehandlad VT kommer ofta att leda till kammarflimmer.

I kammarflimmer, snabba, kaotiska elektriska impulser orsakar dina ventriklarna darra onödan istället för att pumpa blod. Utan en effektiv hjärtslag, rasar ditt blodtryck, omedelbart skära av blodtillförseln till dina vitala organ - inklusive din hjärna. De flesta människor förlorar medvetandet inom några sekunder och kräver omedelbar medicinsk hjälp, inklusive hjärt-lungräddning (HLR). Dina chanser att överleva är bättre om HLR levereras tills ditt hjärta kan vara chockad tillbaka till en normal rytm med en apparat som kallas defibrillator. Utan HLR eller defibrillering, död resultat på några minuter. De flesta fall av kammarflimmer är kopplade till någon form av hjärtsjukdom.

Se även

Riskfaktorer

Flera faktorer kan öka risken för ventrikelflimmer, inklusive:

 • En tidigare episod av kammarflimmer
 • En tidigare hjärtinfarkt
 • Ett hjärtfel man föds med (medfödd hjärtsjukdom)
 • Hjärtmuskeln sjukdom (kardiomyopati)
 • Skador som orsakar skada på hjärtmuskeln, till exempel elchocker
 • Användning av olagliga droger, som kokain eller metamfetamin

Se även

Tester och diagnos

Ventrikulär fibrillering. Tidiga ventrikelflimmer symtom.
Ventrikulär fibrillering. Tidiga ventrikelflimmer symtom.

Eftersom kammarflimmer är ett livshotande tillstånd, är det osannolikt att du skulle få diagnosen vid en rutinmässig läkarbesök om du råkade kollapsa på kontoret. Kammarflimmer alltid diagnostiseras i en nödsituation. Dina läkare kommer att veta om du är i kammarflimmer baserat på resultat från:

 • Hjärtövervakning. Ett hjärta bildskärm som kommer att läsa de elektriska impulser som får hjärtat att slå kommer att visa att ditt hjärta slår oregelbundet eller inte alls.
 • Pulse kolla. I kammarflimmer, kommer din puls vara svårt att känna eller du kanske inte har en puls.

Tester för att diagnostisera orsaken till kammarflimmer
Efter din läkare diagnostisera och behandla ventrikelflimmer, kommer de vill veta vad som orsakade det. Du får ytterligare tester för att hitta orsaken till din kammarflimmer, vilket kan innefatta:

 • Elektrokardiogram (EKG). Detta är det första testet som göras att diagnostisera en hjärtinfarkt, som är den vanligaste orsaken till kammarflimmer. Detta test registrerar den elektriska aktiviteten i ditt hjärta via elektroder fästa på huden. Impulser bokförs som vågor som visas på en bildskärm eller skrivas ut på papper. Eftersom skadade hjärtmuskeln inte bedriva elektriska impulser normalt, kan EKG visar att en hjärtinfarkt har skett eller pågår.
 • Blodprover. Vissa enzymer hjärta läcka sakta ut i blodet om ditt hjärta har skadats av en hjärtattack. Akutmottagningen läkare ta blodprov för att undersöka förekomsten av dessa enzymer.
 • Lungröntgen. En röntgenbild av bröstet kan din läkare för att kontrollera storleken och formen på hjärtat och dess blodkärl.
 • Ekokardiografi. Detta test använder ljudvågor för att producera en bild av ditt hjärta. Under ett ultraljud, ljudvågor riktas mot ditt hjärta från en givare, ett trollspö-liknande anordning, som hölls på bröstet. Ljudvågorna studsar ditt hjärta och reflekteras tillbaka genom bröstet vägg och behandlas elektroniskt för att ge videobilder av ditt hjärta.
 • Koronar kateterisering (angiografi). Testet kan visa om dina kranskärl är smalare eller blockeras. En flytande färgämne sprutas in i blodkärlen i hjärtat genom en lång, tunn slang (kateter) som har matas genom en artär, oftast i benet, till artärerna i ditt hjärta. Eftersom färgen fyller dina artärer, artärerna blir synliga på röntgen, avslöjar områden blockering.

  Dessutom, medan katetern är på plats, kan din läkare behandla blockering genom att utföra en angioplastik, även känd som kranskärlssjukdom ballongvidgning, ballongvidgning och perkutan koronar intervention. Angioplastik använder små ballonger träs genom ett blodkärl och in i ett kranskärl för att vidga blockerade området. I de flesta fall, även en nätrör (stent) är placerad inne i artären för att hålla den öppen i större utsträckning och förhindra förnyad förträngning i framtiden.

 • Cardiac datortomografi (CT) eller magnetisk resonanstomografi (MRT). Även oftare används för att kontrollera om hjärtsvikt, kan dessa metoder användas för att diagnostisera hjärtproblem. I en hjärt datortomografi, du ligger på ett bord inne i en donut-formad maskin. Ett röntgenrör inuti maskinen roterar runt kroppen och samlar bilder av ditt hjärta och bröst.

  I en cardiac MRI, du ligger på ett bord inne i en lång rörliknande maskin som producerar ett magnetfält. Magnetfältet riktar atomära partiklar i några av dina celler. När radiovågor sänds mot dessa riktade partiklar, producerar de signaler som varierar beroende på vilken typ av vävnad de är. Signalerna skapa bilder av ditt hjärta som kan hjälpa läkaren avgöra orsaken till din kammarflimmer.

Se även

Behandlingar och läkemedel

Akuta behandlingar för kammarflimmer fokus på att återställa blodflödet genom kroppen så snabbt som möjligt för att förhindra skador på hjärnan och andra organ. Efter blodflödet återställs genom ditt hjärta, om det behövs, har du behandlingsalternativ för att förhindra framtida episoder av kammarflimmer.

Akuta behandlingar

 • Hjärt-lungräddning (HLR). Denna behandling kan bidra till att återställa blodflödet genom kroppen genom att härma pumprörelse ditt hjärta gör. HLR kan utföras av vem som helst, inklusive familjemedlemmar som tillhör riskgrupper.

  I en medicinsk nödsituation, kan HLR påbörjas innan akututryckningspersonalen anländer. Men först, kräver akut medicinsk vård och kontrollera medvetslös person andning. Sedan börja CPR genom att trycka hårt och snabbt på personens bröstkorg - ca 100 kompressioner per minut. Låt bröstet att stiga helt mellan kompressioner. Om du inte har fått utbildning i HLR, oroa dig inte om att andas in i personens mun. Fortsätt att göra bröstkompressioner tills en portabel defibrillator finns tillgänglig eller räddningspersonal anländer.

 • Defibrillering. Leveransen av en elektrisk stöt genom bröstkorgen till hjärtat stannar momentant hjärtat och den kaotiska rytmen. Detta gör ofta det normal hjärtrytm att återuppta.

  Chocken kan administreras genom utryckningspersonal eller genom en åskådare om en offentlig användning defibrillator - den anordning som används för att administrera chock - finns tillgängligt. De flesta offentliga användningsområden defibrillatorer är enkla att använda och ger röstinstruktioner när du använder dem.

  Public användningsområden defibrillatorer är programmerade att känna igen ventrikelflimmer och skicka en chock bara när det är lämpligt. Dessa bärbara defibrillatorer finns i allt fler offentliga platser, bland annat på flygplatser, köpcentra, kasinon, klubbar hälsa och samhälle och ledande centra medborgare.

Behandlingar för att förhindra framtida episoder
Om läkaren finner att din kammarflimmer episod orsakas av en förändring i strukturen av ditt hjärta, såsom ärrad vävnad från en hjärtattack, kan han eller hon rekommenderar att du tar mediciner eller har ett medicinskt ingrepp som utförs för att minska risken för framtida kammarflimmer. Behandlingsalternativ kan inkludera:

 • Läkemedel. Läkare använder olika antiarytmika för akut eller långvarig behandling av kammarflimmer. En klass av läkemedel som kallas betablockerare används ofta i människor i riskzonen för kammarflimmer eller plötslig hjärtattack. Andra möjliga läkemedel inkluderar angiotensin-converting enzyme (ACE)-hämmare, kalciumantagonister eller ett läkemedel som kallas amiodaron (Cordarone, Pacerone).
 • Implanterbar-defibrillator (ICD). Efter ditt tillstånd stabiliserats, är läkaren sannolikt att rekommendera implantation av en ICD. En ICD är en batteridriven enhet som är inopererad i närheten av din vänstra nyckelbenet. En eller flera elektrod spets ledningarna från ICD springa genom venerna till hjärtat.

  Livsstil och huskurer. Vad är en normal hjärtrytm?
  Livsstil och huskurer. Vad är en normal hjärtrytm?

  ICD övervakar kontinuerligt din hjärtrytm. Om den upptäcker en rytm som är för långsam, sänder den en elektrisk signal som stimulerar ditt hjärta som en pacemaker skulle. Om den upptäcker ventrikulär takykardi eller kammarflimmer, skickar den ut låg-eller hög energi chocker för att återställa ditt hjärta till en normal rytm. En ICD kan vara mer effektivt än läkemedelsbehandling för att minska din chans att få en dödlig arytmi.

 • Koronar angioplastik och stent placering. Detta förfarande är för behandling av svår kranskärlssjukdom. Det öppnar blockerade kranskärl, låta blod flöda friare i ditt hjärta. Om din kammarflimmer orsakades av en hjärtattack, kan detta förfarande minska risken för framtida episoder av kammarflimmer.

  Läkare infoga en lång, tunn slang (kateter) som har passerat genom en artär, oftast i benet, en blockerad artär i ditt hjärta. Denna kateter är försedd med en speciell ballong spets som kortfattat blåses att öppna upp en blockerad kransartär. Samtidigt kan ett metallnät stent sättas in i artären för att hålla den öppen lång sikt återställa blodflödet till hjärtat. Koronar angioplastik kan göras samtidigt som en koronar kateterisering (angiografi), ett förfarande som läkarna göra först för att lokalisera förträngningar artärer till hjärtan.

 • Koronar bypass-kirurgi. En annan procedur för att förbättra blodflödet är koronar bypass-kirurgi. Bypass kirurgi innebär sömnad vener eller artärer på plats vid en plats bortom en blockerade eller trånga kranskärl (förbi den avsmalnade delen), återställa blodflödet till hjärtat. Detta kan förbättra blodtillförseln till hjärtat och minska risken för kammarflimmer.
 • Ventrikeltakykardi ablation. Under vissa omständigheter din läkare kan rekommendera en kateter-baserat förfarande som kallas ablation för att försöka bli av impulser i hjärtat orsakar ventrikulär takykardi. Ablation använder vanligen katetrar - långa slangar in genom en ven i ljumsken och gängad till ditt hjärta - för att korrigera strukturella problem i ditt hjärta som orsakar en arytmi.

  Hjärt-ablation fungerar genom ärrbildning eller förstöra vävnad som blockerar den elektriska signalen som färdas genom ditt hjärta att göra det slog. Genom att rensa signalvägen av onormal vävnad, kan ditt hjärta slå normalt igen.

Se även

Livsstil och huskurer

Om du är i riskzonen för ventrikelflimmer, vidta åtgärder för att förbättra ditt hjärta hälsa kommer att minska risken för ditt hjärta gå in ventrikelflimmer. Men, ska du tala med din läkare om att köpa ett hem automatisk extern defibrillator (AED) om du har allvarliga problem.

Hem automatiska externa defibrillatorer (AED)
Om du är i riskzonen för kammarflimmer och inte har en ICD, kanske du vill överväga att köpa ett hem automatisk extern defibrillator (AED) efter att ha talat med din läkare. Om du upplever kammarflimmer och en AED är på plats, kunde en åskådare ta tag i den och enkelt ansluta den till din bröstkorg för att kontrollera din hjärtrytm. Om din hjärtrytm kan behandlas med elstötar, skickar AED automatiskt en elektrisk ström att din hjärtmuskel. Detta ryck kan återställa ditt hjärta tillbaka till en normal rytm, eventuellt rädda ditt liv.

Om du planerar att använda en AED om någon, är det fortfarande viktigt att du ringer 911 eller din lokala räddningstjänsten för att få hjälp på vägen innan du börjar använda AED.

Se även

Förebyggande

Att anta en hjärt-hälsosam livsstil kan bidra till att förhindra episoder av kammarflimmer, främst genom att minska din risk för hjärtinfarkt. Ett hjärta-hälsosam livsstil ingår:

 • Inte röka. Om du röker, är den enskilt viktigaste du kan göra för att förbättra ditt hjärta hälsa att sluta. Det är svårt att sluta röka själv, så be din läkare att förskriva en behandlingsplan för att hjälpa dig att sluta.
 • Kontrollera ditt kolesterol. Har dina kolesterolvärden kontrolleras regelbundet, genom ett blodprov på läkarens kontor. Om "dåliga" kolesterolnivåer är oönskat hög, kan din läkare ordinera förändringar i din kost och mediciner för att sänka siffrorna och skydda din hjärt-och kärlhälsa.
 • Styra ditt blodtryck. Har ditt blodtryck kontrolleras vartannat år. Din läkare kan rekommendera mer frekventa mätningar om du har högt blodtryck eller en historia av kranskärlssjukdom.
 • Utövar regelbundet. Regelbunden motion hjälper till att förbättra funktionen hjärtmuskeln efter en hjärtinfarkt. Motion hjälper till att förhindra en hjärtinfarkt genom att hjälpa dig att uppnå och bibehålla en hälsosam vikt och kontroll diabetes, förhöjt kolesterol och högt blodtryck. Motion behöver inte vara kraftig. Till exempel, kan gå 30 minuter om dagen, fem dagar i veckan, förbättra din hälsa.
 • Att upprätthålla en hälsosam vikt. Övervikt stammar ditt hjärta och kan bidra till högt kolesterol, högt blodtryck och diabetes. Gå ner i vikt kan sänka din risk för hjärtsjukdom.
 • Att äta en hjärt-hälsosam kost. För mycket mättat fett och kolesterol i kosten kan minska artärerna till hjärtat. Följ din läkares eller dietist råd om att äta en hjärt-hälsosam kost. Förbered hjärt-hälsosamma måltider tillsammans som en familj. Fisk är en del av en hjärt-hälsosam kost. Den innehåller omega-3 fettsyror, som bidrar till att förbättra kolesterolhalten i blodet och förhindra blodproppar. Ät mycket frukt och grönsaker. Frukt och grönsaker innehåller antioxidanter - näringsämnen som hjälper till att förebygga dagligt slitage på dina kranskärl.

Se även