Vuxen hälsa

Förebyggande av cancer: 7 tips för att minska din risk

Oroad förebygga cancer? ta ansvar genom att göra förändringar såsom att äta en hälsosam kost och att få regelbundna filmvisningar.

Du har säkert hört motstridiga rapporter om att förebygga cancer. Ibland specifika cancer-förebyggande tips rekommenderas i en studie eller nyhetsrapport avråds i en annan.

I många fall är det som bekant om att förebygga cancer är fortfarande under utveckling. Men det är väl accepterat att dina chanser att utveckla cancer påverkas av livsstil val du gör.

Så om du är orolig för att förebygga cancer, ta tröst i det faktum att några enkla livsstilsförändringar kan göra en stor skillnad. Betrakta dessa sju tips förebygga cancer.

Ett. Använd inte tobak

Använder någon typ av tobak sätter dig på kollisionskurs med cancer. Rökning har kopplats till olika typer av cancer - inklusive cancer i lungan, urinblåsan, livmoderhalsen och njure. Och tuggtobak har kopplats till cancer i munhålan och bukspottkörteln. Även om du inte använder tobak, kan exponering för passiv rökning ökar risken för lungcancer.

Undvika tobak - eller beslutar att sluta använda den - är en av de viktigaste vård-beslut du kan göra. Det är också en viktig del i att förebygga cancer. Om du behöver hjälp med rökstopp, fråga din läkare om sluta-röka produkter och andra strategier för att sluta.

2. Ät en hälsosam kost

Även att göra hälsosamma val i affären och vid måltiderna inte kan garantera att förebygga cancer, kan det bidra till att minska din risk. Betrakta dessa riktlinjer:

 • Ät mycket frukt och grönsaker Basera din kost på frukt, grönsaker och andra livsmedel från vegetabiliska källor -. Såsom fullkorn och bönor.
 • Begränsa fett. Ät lättare och smidigare genom att välja färre fettrik mat, särskilt från animaliska källor. Fettrik kost tenderar att vara högre i kalorier och kan öka risken för övervikt eller fetma - vilket kan i sin tur öka risken för cancer.
 • Om du väljer att dricka alkohol, gör det bara med måtta risken för olika typer av cancer -. Inklusive cancer i bröst, tjocktarm, lungor, njurar och lever - ökar med mängden alkohol du dricker och hur lång tid du ve druckit regelbundet.

Tre. Bibehålla en hälsosam vikt och vara fysiskt aktiva

Att upprätthålla en hälsosam vikt kan minska risken för olika typer av cancer, inklusive cancer i bröst, prostata-, lung-, kolon och njure.

Fysisk aktivitet räknas, också. Förutom att hjälpa dig att kontrollera din vikt, kan fysisk aktivitet på egen hand minska risken för bröstcancer och tjocktarmscancer.

Vuxna som deltar i någon mängd av fysisk aktivitet få några hälsofördelar. Men för betydande hälsofördelar, sträva efter att få minst 150 minuter per vecka med måttlig aerob aktivitet eller 75 minuter per vecka av intensiv aerob fysisk aktivitet. Du kan också göra en kombination av måttlig och intensiv aktivitet. Som ett allmänt mål, innehålla minst 30 minuters fysisk aktivitet i din dagliga rutin - och om du kan göra mer, ännu bättre.

Se även

Förebyggande av cancer: 7 tips för att minska din risk

4. Skydda dig mot solen

Hudcancer är en av de vanligaste typerna av cancer - och en av de mest förebyggbara. Prova dessa tips:

 • Undvik middagssolen. Håll dig borta från solen från 10:00 till 04:00, när solens strålar är som starkast.
 • Stanna i skuggan. När du är utomhus, stanna i skuggan så mycket som möjligt. Solglasögon och en bred kantad hatt hjälpa.
 • Täck utsatta områden. Bär tätt vävda, loosefitting kläder som täcker så mycket av huden som möjligt. Satsa på ljusa eller mörka färger, som speglar mer ultraviolett strålning än pasteller eller blekt bomull.
 • Inte snåla på solkräm. Använd rikligt med solkräm när du är utomhus, och återanvända ofta.
 • Undvik solarier och sollampor. Dessa är lika skadligt som naturligt solljus.

Fem. Get immuniserade

Förebyggande av cancer inkluderar skydd mot vissa virusinfektioner. Tala med din läkare om immunisering mot:

 • Hepatit B. Hepatit B kan öka risken för att utveckla levercancer. Hepatit B-vaccin rekommenderas för vissa riskfyllda vuxna - liksom vuxna som är sexuellt aktiva, men inte i ett ömsesidigt monogamt förhållande, personer med sexuellt överförbara infektioner, sprutnarkomaner, män som har sex med män, och hälso-och sjukvård eller offentliga säkerhet arbetstagare som kan vara utsatta för infekterat blod eller kroppsvätskor.
 • Humant papillomvirus (HPV). HPV är en sexuellt överförbar virus som kan leda till livmoderhalscancer och andra genitala cancerformer samt skivepitelcancer cancer cell i huvud och hals. HPV-vaccinet är tillgängligt för både män och kvinnor ålder 26 eller yngre som inte har vaccinet som tonåringar.

6. Undvik riskfyllda beteenden

En annan effektiv cancerprevention taktik är att undvika riskfyllda beteenden som kan leda till infektioner som i sin tur skulle kunna öka risken för cancer. Till exempel:

 • Öva säker sex. Begränsa ditt antal sexuella partners, och använda kondom när du har sex. De mer sexuella partners du har i ditt liv, desto mer sannolikt är det att anlita en könssjukdom - såsom HIV eller HPV. Människor som har hiv eller aids har en högre risk för cancer i anus, lever och lunga. HPV är oftast förknippas med livmoderhalscancer, men det kan också öka risken för cancer i anus, penis, hals, vulva och vagina.
 • . Dela inte nålar dela nålar med en smittad droganvändare kan leda till HIV samt hepatit B och hepatit C - som kan öka risken för levercancer. Om du är orolig för drogmissbruk eller beroende, söka professionell hjälp.

7. Få regelbunden medicinsk vård

Vuxen hälsa. Ät mycket frukt och grönsaker.
Vuxen hälsa. Ät mycket frukt och grönsaker.

Regelbundna själv-examen och filmvisningar för olika typer av cancer - såsom cancer i huden, tjocktarmen, prostata, cervix och bröst - kan öka dina chanser att upptäcka cancer tidigt, när behandlingen är mest sannolikt att bli framgångsrika. Fråga din läkare om det bästa cancerscreening schema för dig.

Ta cancerprevention i egna händer, med start idag. Belöningen kommer att pågå en livstid.

Se även